Litecoin

Litecoin
Litecoin
Litecoin

Cryptocoin Nedir
Herhangi bir bankaya ihtiyaç duyulmadan peer to peer olarak işlem gören elektronik para birimlerine cryptocoin(dijital para) denmektedir. 2009 itibari ile ortaya çıkan bu para birimi zamanla yaygınlaşmış ve birçok farklı coin birimi üretilmiştir. Kullandığınız cryptocoin türünün talep miktarına, oranına göre değeri artmakta veya azalmaktadır.
Cryptocoin dolar, euro gibi para birimleri ile alınabilmekte ve bu birimlere çevrilebilmektedir. Coin türlerinden en yaygın olan Bitcoin ile aynı zamanda Türk Lirası üzerinden de işlem yapılabilmektedir. Benzer şekilde crytocoin birimleri kendi aralarında değerine göre değiştirilebilir. Peer to peer olarak işlem gördüğü için bir bankaya bağlılık veya mesai saatleri içerisinde işlem yapmak gibi kısıtlamalardan muaftır. Aynı zamanda ülkelerin para politikalarına bağlı olmaması cryptocoin in artısı olarak sayılabilir. Bu para birimi ile internet üzerinden alışveriş yapılabilmektedir fakat satılan ürünlerin çeşitliliği oldukça kısıtlıdır.
Cryptocoin in güvenirliliği henüz kesinleşmiş veya garanti altına alınmış değildir. Underground bir birim olduğundan ötürü birçok uzman bunun hakkında kesin güvenilir veya kesin güvenilir değil diyememektedir.
Litecoin
Litecoin, 2011 yılının sonlarında ortaya çıkan bir coin türüdür. Günümüzde Bitcoin’den sonra en popüler coin ünvanını taşımaktadır.
Cüzdan
Kişilerin sahip olduğu Litecoin miktarının tutulduğu, kişilere özel dijital cüzdanlar bulunmaktadır. Bu cüzdanlar ile coin transferleri yapılabilmekte ve her işlem depolanabilmektedir. Her dijital cüzdan içinde ayrı private ve public key vardır. Public key (açık anahtar), transfer işlemlerinde karşı tarafa verilen açık adresi oluşturmaktadır. Litecoin transfer işlemlerinde gönderici alıcının açık adresinin temin etmektedir. Daha sonra ise dijital cüzdandaki “Gönder” menüsünde alıcının adresini ve göndermek istediği tutarı girerek transfer işlemini gerçekleştirmektedir. Transfer işlemlerinde public key cryptography(açık anahtarlı şifreleme) kullanılmaktadır. Yani öncelikle gönderici transfer işlemini kendi gizli anahtarı ile şifrelemektedir. Bu şifreleme işlemi alıcının gönderenin doğru kişi olduğunu kontrol etmesi için yapılmaktadır. Buradan çıkan sonuç da alıcının açık anahtarı ile şifrelenmektedir. Alıcı kişi ilk olarak gizli anahtarı ile bu transferi açmaktadır. Çıkan sonucu ise göndericinin açık adresi ile açarak gönderenin kimliğini doğrulamaktadır. Ve bu işlem sonucunda gönderilen tutar alıcının hesabına geçmiş olmaktadır. Dijital cüzdanın diğer bir güzelliği ise herkesin istediği kadar adres oluşturulabilmesidir. Bu, işlem kolaylığı sağlamakta ve anonimliği artırmaktadır.
Litecoin’de yapılan işlemlerde alıcının adresinin girilmesi, gönderilecek tutarın belirlenmesi, kullanıcı tarafından yapılırken bundan sonraki imzalama, transferi çözme işlemleri client tarafından yapılmaktadır.
Blok
Litecoin’ de yapılan tüm işlemler litecoin ağında dosyalarda tutulmaktadır. Yapılan transferlerin tutulduğu bu dosyalara blok denmektedir. 
Blok başlığı içeriğinde bloğun versiyonu, önceki blok başlığının SHA256 hash değeri, bloktaki tüm transferlerin SHA256 hash değeri, zaman, zorluk ve nonce değerleri tutulmaktadır. Kullanıcılar bu bloklar üzerinde herhangi bir değişiklik yapamaz. Herbir blok üzerinde bir algoritma uygulanarak belli bir 0(sıfır) sayısıyla başlayan bir ifadenin bulunması istenmektedir. Bu işleme blok onaylanması denmektedir. Onaylanan bloklar blok zinciri oluşturmaktadır. Onaylama işleminin gerçekleştirilme süresi ortalama 2,5 dakikaya tekabül etmektedir.
Adres Nasıl Üretilir
Litecoin açık adres üretiminde Bitcoin den tek fark üretilen adresin başında L harfi bulunmasıdır.
Bir Transfer Nasıl Doğrulanır
İşlemlerin kabul edilmesi blokların onaylanması ile olmaktadır. Yani herhangi bir madenci tarafından bir blok için belli sayıda 0(sıfır) ile başlayan ifadenin üretilmesiyle(Maden Bulma) bu blok bir kere onaylanmış olmaktadır. Ağdaki madenciler tarafından toplam altı onay verildiğinde bu blok doğrulanmaktadır.
Litecoin Madenciliği
Madencilik işi ikiye ayrılmaktadır. Solo mining ve pool mining. Solo mining adından da anlaşılacağı üzere tek kişilik madencilik işlemidir. Yani tek başınıza bir maden ocağına giriyorsunuz ve orada maden arama işlemine koyuluyorsunuz. Tabiki bu durumda maden bulmak zor ve uzun süreli bir işlemdir. Pool mining de ise bir madencilik şirketinin var olduğunu farzedelim. Şirkette maden ocağında birçok kişi çalışıyor ve bu işçiler maden arama işlemini gerçekleştiriliyor. Bu durumda ise madenin bulunması daha kolay ve kısa süreli bir işlem olmaktadır. Maden bulma işlemi sonucunda madenciler harcadıkları efor(harcanan bilgisayar gücü) miktarınca ödüllendirilmektedir. Pool mining de maden bulunduğunda kim ne kadar çalıştı ise o kadar kazanırken solo mining de tüm kazanç senin olmaktadır. Kazanç değeri 50 LTC'dir.
Peki Nedir Maden Bulma? 
Bilgisayar donanımları ile matematiksel işlemler yaparak Litecoin’de yapılan işlemleri onaylama ve güvenliği artırma işlemine madencilik denmektedir. Litecoin işlemleri bloklarda tutulmaktadır. Yeni oluşan bir bloğun özet değeri oluşturulduğunda oluşturulan özet değerinin belli bir adet 0(sıfır) ile başlayan bir değeri bulması gerekmektedir. Bu durumda maden bulma işlemi başarılı şekilde gerçekleşmiş olmaktadır. Madenciler de özet değeri oluşturan yazılımlar kullanarak maden bulmaya çalışmaktadırlar. Fakat her üretilen özet değeri bu durumu sağlamamaktadır. Bu yüzden bloktaki nonce değeri bir artırılarak özet değeri üretilmeye devam edilmektedir. Bu yüzden ne kadar çok özet üretilirse o kadar çok kazanma ihtimali olmaktadır. Örneklendirmek gerekirse milli piyango gibi ne kadar çok biletimiz varsa o kadar kazanma ihtimalimiz oluyor. Madencilik işlemi pool mining ile yapıldığında (çalıştığınız tutar * 50  / toplam çalışılan miktar ) kadar LTC kazanılmaktadır. Solo mining için ise 50 LTC direk size verilmektedir. Fakat solo mining işleminde bir tane blok bulma olasılığı çok düşüktür.
Pool Mining
Pool mining yapmak için öncelikle bir pool 'a üye olmak gerekmektedir. Örnek bir pool olarak  https://give-me-coins.com/  verebiliriz. Buradan kendimiz için çalışacak işçiler belirliyoruz. Ne kadar çok işçiniz olursa o kadar çok kazanabilirsiniz. İşçiden kasıt madencilik için kullanacağınız donanım. Donanım olarak ekran kartları (GPU) daha etkin olmaktadır. Bizim toplam dört tane işçimiz bulunmaktadır.
Ekran kartlarını kullanmak için belirli yazılımlar bulunmaktadır. cgminer bunların en iyisi ve en çok kullanılanıdır.
Bu yazılımı ekran kartını kullanacağınız bilgisayara indiriyorsunuz. İndirdiğiniz dosyanın içinde çalıştıracağınız komutu bir “bat” dosyasına kaydediyorsunuz ve çalıştırıyorsunuz. Yaklaşık on dakika sonra pool a bakıldığında işçilerinizin ne kadar çalıştıklarını görebilmektesiniz. Bizim çalıştırdığımız komut ;  cgminer -o http://ltc.give-me-coins.com:3333 -u username -p password 
Makinanızda birden fazla ekran kartı var ve ikisini de kullanmak istiyorsanız cgminer dosyasının içinde cgminer.conf dosyasında device=0 veya device=1 diyerek istenilen kartı kullanabilmekteyiz.
Solo Mining
Solo mining için stratum protokolü kullanmak gerekiyor. Bunun için stratum_proxy.exe yazılımı çalıştırılır. Daha sonra ise pool mining den tek fark olarak local ip değeri verilir. Komut ; cgminer --scrypt -I 13 -g 4 -o http://127.0.0.1:9332 -u username -p password 
Bitcoin ve Litecoin Farkları
·         Litecoin de 2,5 dakika bir blok oluşturulurken Bitcoin de 10 dakikada bir oluşturulmaktadır. Bu sayede Litecoin de yapılan işlemler daha hızlı onaylanmaktadır.
·         Litecoin için bir blok bulma ödülü 50 LTC iken Bitcoin için 25 BTC’dir.
·         Litecoin scrypt özetleme algoritmasını kullanırken Bitcoin SHA256 özetleme algoritmasını kullanmaktadır. Bu durum Bitcoin’in GPU’yu Litecoin ‘e göre daha verimli kullanmasını sağlamaktadır.
·         Litecoin’in total sayısı Bitcoin’in 4 katıdır. (84 milyon – 21 milyon)
·         Litecoin adresinin Bitcoin adresinden tek farkı L ile başlamasıdır.

1 yorum:

  1. Btcturk,Binance,Paribu güvenilir mi değil mi yazlarımız:


    Btcturk güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: btcturk güvenilir mi
    Binance güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: binance güvenilir mi
    Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    Paribu güvenilir mi diye merak ediyorsanız tıklayın: paribu güvenilir mi

    YanıtlaSil